Basiskaart Groen en Verstening

Data ontwikkelen voor een betrouwbare monitoring van klimaatbeleid

De KlimaatEffectAtlas (www.klimaateffectatlas.nl) geeft beleidsmedewerkers in Nederland al weer vele jaren betrouwbare informatie over hoe Nedeland er klimaat-technisch voor staat. De stichting achter deze atlas, Climate Adaptation Services (CAS) is telkens weer op zoek om dat aanbod uit te breiden en te versterken met goede data. Voor een betroubare opsplitsing van het landschap in versteende en niet-versteende gebieden is CAS daarvoor bij de Friedenau Society uitgekomen. Hans van der Kwast zegt daarover: “CAS had al de beschikking over wat data, maar de data moest bijgewerkt worden, en ze miste detail. Dat detail zat hem in de fijnmazigheid van de meting, maar ook in het aantal klassen waarin het landschap is opgedeeld. Van “het is groen” of “het is grijs” zijn we nu gegaan naar klassen als: “half verhard”, “volledig verhard”, “onverhard”, “gras” en zo nog vijftien andere klassen. In goed overleg met CAS heeft Friedenau Society deze gedetailleerde databron voor hen gemaakt”.

Veel klassen

Speciaal aan deze dataset is dat de data als open data beschikbaar wordt gesteld aan iedereen in Nederland. Ook zal de hele methodiek in detail beschikbaar worden gesteld, zodat het duidelijk is waarom een pixel een bepaalde waarde heeft. Ook is het detailniveau van pixels van 25 bij 25 centimeter ongeëvenaard. En niet onbelangrijk: we kijken ook onder de bomen. De verstening die je onder de bomen aantreft hebben we ook goed in kaart gebracht.

Wat komt er beschikbaar

Vanuit deze gigantische, terabytes grote databron die beschikbaar komt als open data, worden aggregaties gemaakt. Zo is straks voor beleidsmedewerkers beschikbaar hoe versteend elke buurt is bijvoorbeeld. Ook deze aggregaties worden als open data beschikbaar gesteld. Arjen Koekoek van CAS vult nog aan: “en als CAS zijnde gebruiken we deze data ook in ons eigen buurtdashboard voor Nederland, zodat iedereen in Nederland zijn of haar eigen buurt kan vergelijken met alle andere buurten!”

Vorige
Vorige

De Publiek / Niet-Publiek kaart

Volgende
Volgende

Schaduwkaart voor Nederland