De Publiek / Niet-Publiek kaart
Nederland opgedeeld in publiek gebied en niet-publiek gebied
Veel Nederlands beleid heeft betrekking op het publiek gebied. Daar willen we meer leefbaarheid, meer veiligheid, meer schaduw. Als we dan willen monitoren of het beleid werkt, moeten we monitoren. Maar om te monitoren moeten we wel weten waarover we het hebben! Want wat is dat eigenlijk, dat publiek gebied? En daarmee dus ook: wanneer noemen we het niet-publiek gebied? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Climate Adaptation Services (CAS) hebben Friedenau Society opdracht gegeven een eenduidig algoritme te ontwikkelen op basis van openbare bronnen, om dit in kaart te brengen. Voor nu, maar ook voor de toekomst en voor het verleden. Aan de slag! Friedenauer Yonas Asfaha is er druk mee: “het lijkt zo eenvoudig, publiek en niet-publiek. Je staat er niet bij stil, en als je ergens in een straat loopt is het voor elke volwassene helder waar je mag lopen en waar je waarschijnlijk in iemands voortuin staat. Maar dat hondjes en kinderen dat (nog) niet beseffen geeft al aan: het is een sociale constructie. We hebben ons dat zelf aangeleerd. Maar wat is nu eigenlijk de regel, hoe werkt dat nou eigenlijk precies?
3D problemen
En wat nu als een plek zowel publiek alsook niet-publiek is? Wat nou als een gebouw over een doorgaande weg is gebouwd? Of als een spoorbaan, die waarschijnlijk iedereen niet-publiek vindt, over een viaduct loopt, met daaronder een straat? Is die plek dan publiek of niet-publiek? Uit de consultatie met pilotgemeenten is de afspraak gekomen: publiek wint. Als een plek in ieder geval ook publiek is, dan komt die plek in de kaart terecht als een publieke locatie.
Toepassing
Nu deze afbakening klaar is, kunnen we allerlei beleidsthema’s gaan kwantificeren. We kunnen nu gaan meten hoe warm het openbaar gebied is. Of hoeveel boomkroonbedekking er is. Hoe versteend het is. En we kunnen dat dus ook afzetten tegen de boomkroonbedekking in het niet-publieke gebied. De vierkante meters en percentages die dat oplevert, dát is echte beleidsinformatie. Daarmee kunnen we eenduidig en consistent beleid gaan monitoren.
Open data
Alle informatie, zowel het algoritme alsook de data zelf, zal als open data beschikbaar worden gesteld via de KlimaatEffectAtlas en via Verbeterjebuurt.nl